#2 Pește la cuptor

Mâine am musafiri la masă. Ieiiii! Îmi place să gătesc pentru prieteni, așa că m-am pus pe treabă. Pentru că nu eram pregătită și mâine nu o să am timp de cumpărături și nici de gătit, m-am hotărât să gătesc din seara asta, mâine o să încălzesc preparatul și gata. Toată lumea fericită! Știți și voi, uneori e stresant să ai musafiri în zilele lucrătoare. 😦 O să mă întorc târziu de la facultate și până la 7 când vin ei, aș vrea să am ceva de pus în farfurii. Soluția de compromis: gătește cu o zi în avans. Ce o să gătesc: pește la cuptor. Cam asta poate ieși cu ce mai am prin congelator și prin frigider.

Pentru câte persoane gătesc: pentru 4 flămânzi.

Rețete de pește la cuptor găsim pe internet o sumedenie, dar eu gătesc rețeta mamei. 😀

Ce avem:

  • 2 crapi  întregi și 4 bucăți dintr-un crap mai mare (Pestele este de la mama, gata curațat. Mulțumesc, mama!)
  • o țelină medie
  • 1 rădăcină păstârnac
  • un praz (îl aveam rătăcit prin frigider)
  • aproximativ 300 grame de baby morcovi (i-am cumpărat vrac, de asta apare și mazărea în peisaj) –  sau 2/3 morcovi „adulți” tăiați rondele.
  • o lămâie
  • jumătate litru de vin
  • jumătate de litru suc de roșii
  • sare și piper
  • 5 linguri de ulei

Cum procedăm?

Eu am început prin a spăla și săra peștele. L-am lăsat într-un vas să se odihnească.                 Am curățat și spălat legumele. L-am bucățălit cât de cât egale și le-am aruncat într-un vas pentru cuptor. Cam așa ceva:

legume

Mazărea nu ar avea ce căuta aici, dar  nu am mai stat să o separ de morcovi. Să nu stric povestea de iubire.  Acum că toate-s tăiate, am pus uleiul, sarea, piperul, vinul (3/4 din cantitate) și sucul de roșii.  Pătuțul pentru pește arată așa:

26829254_10214948394323245_1440624573_o

Peștele era pregătit și nerăbdător. 😉 Nu știu de ce aveam pe masă un bol gol :))) În final am pus peștele peste patul de legume. Unii pun lămâie în burtica peștelui, dar mie nu-mi place…am impresia că pestele capătă un gust prea acru și ușor amar (de la coarjă). Eu am ales să-l las cu burta goală. Pat frumos și burta goală!

26829431_10214948393803232_1552495866_o2.jpg

Arată frumos așa, dar nu ar fi fost suficienți doar cei doi pești. cu riscul de a le strica idila, am făcut loc și bucățelelor de pește. Am mai pus un pahar de apă și am acoperit totul cu folie de aluminiu.

26906004_10214948393883234_788342314_o

Cuptorul l-am setat pe treapta medie. Am lăsat preparatul acoperit aproximativ 40 de minute. Când am văzut că legumele sunt fierte, l-am descoperit și l-am mai lăsat așa aproape 10 minute.

Greu? Dacă am reușit eu, poate toată lumea.

Să avem poftă!

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s